Robert Fico kimdir, kaç yaşında? Silahlı saldırıya uğrayan Slovakya Başbakanı Robert Fico biyografisi

Slovakya Başbakanı Robert Fico, bir hükümet toplantısının ardından silahlı saldırıya uğradı. Son dakika haber sonrasında Robert Fico kimdir, kaç yaşında sorgulanmaya başlandı. İşte Robert Fico biyografisi...

Robert Fico kimdir, kaç yaşında? Silahlı saldırıya uğrayan Slovakya Başbakanı Robert Fico biyografisi

Slovakya Başbakanı Fico, silahlı saldırı sonucunda karnından vuruldu ve ağır yaralı olarak hastaneye kaldırıldı. 2012'de bu yana Slovakya Başbakanı olan Robert Fico, 2006-2010 arasında da aynı görevi yapmıştı. Peki, Robert Fico kimdir, kaç yaşında?

ROBERT FICO KİMDİR?

15 Eylül 1964 doğumlu olan Robert Fico, 4 Nisan 2012'den beri Slovakya Başbakanı olan Slovak politikacı. Daha önce 4 Temmuz 2006'dan 8 Temmuz 2010'a kadar Başbakanlık yapmıştı.

Fico, Nitra Bölgesi'nin kuzeybatısındaki Topoľčany kasabasında doğdu. Babası Ľudovit Fico bir forklift operatörü, annesi Emilie Ficová ise bir ayakkabı mağazasında çalışıyordu. İki kardeşi vardır; erkek kardeşi Ladislav bir inşaat girişimcisidir ve on dört yaş küçük kız kardeşi Lucia Chabadová bir savcıdır.[9][10] Fico büyüdü ve altı yaşına kadar ailesiyle birlikte Hrušovany köyünde yaşadı, o zaman yakındaki Topoľčany kasabasına taşındılar.

1999 yılından bu yana Yön-Sosyal Demokrasi (SMER-SD) partisinin lideridir. İlk olarak 1992'de (Çekoslovakya'da iken) Parlamento'ya seçildi ve daha sonra Avrupa Konseyi'ne atandı. 2006 parlamento seçimlerinde partisinin zaferi sonrasında ilk kabinesini kurdu.

Daha sonra muhalefetteyken, etkili bir şekilde muhalefetin lideri olarak parlamentoda yer aldı. Iveta Radičová'nın kabinesine karşı aleyhine güvenoyu vermesinden sonra, 2012 parlamento seçimlerinde SMER-SD'yi başkan seçtikleri bir zaferle Başbakan olarak yeniden seçildi, 83 sandalye kazandı ve Parlamentoda salt çoğunlukla bir hükûmet kurdu.

2013'te Fico, 2014 cumhurbaşkanı seçimlerine adaylığını resmen ilan etti ancak 29 Mart 2014'te ikinci tur oylamada Andrej Kiska'ya karşı yarışı kaybetti.

Slovakya Başbakanı'na suikast girişimi İsrailli Bakan'dan skandal çağrı BM: Gazze'de hiç kimse güvende değil Tel Aviv'den dikkat çeken hamle!