OBP nasıl hesaplanır? Ortaöğretim Başarı Puanı hesaplaması nasıl yapılır?

Ortaöğretim Başarı Puanı, hafta sonu yapılan YKS sonrasında sınava girenler tarafından araştırılıyor. Üniversite sınavına girerken TYT ve AYT puanlarına ilave olarak kullanılan OBP, son başarı puanının belirlenmesine olanak sağlıyor. Peki, OBP nasıl hesaplanır? İşte ÖSYM tarafından açıklanan Ortaöğretim Başarı Puanı hesaplaması...

OBP nasıl hesaplanır? Ortaöğretim Başarı Puanı hesaplaması nasıl yapılır?

YKS sonrasında adayların ilk araştırdığı konulardan biri de OBP oldu. 2024 YKS sınav sonuçları açıklandıktan sonra tercihleri başlayacak. Üniversite tercihlerini yapacak olan adaylar için üniversite yerleştirme puanları ise büyük önem taşıyor. Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) hesaplanma şekli ile üniversite sınav sonuçlarına etkisi ile araştırılmaya devam ediliyor. Ortaöğretimde alınan 100 üzerinden diploma notu, 5 ile çarpılarak Ortaöğretim Başarı Puanına (OBP) dönüştürülmektedir. ÖSYM, YKS başvuru kılavuzunda Ortaöğretim Başarı Puanı hesaplamasını açıkladı.

OBP nasıl hesaplanır? Ortaöğretim Başarı Puanı hesaplaması nasıl yapılır? - Resim : 1

ORTAÖĞRETİM BAŞARI PUANI NEDİR?

OBP, liseden mezun olan öğrencilerin derslerinde gösterdikleri başarı puanını temsil ediyor.

OBP nasıl hesaplanır? Ortaöğretim Başarı Puanı hesaplaması nasıl yapılır? - Resim : 2

OBP NASIL HESAPLANIR?

Ortaöğretim Başarı Puanı, Ortaöğretim Bitirme Notlarının, en küçüğü 250; en büyüğü 500 olacak şekilde dönüştürülmesi ile elde edilir. Bu işlem, 100 üzerinden hesaplanan Ortaöğretim Diploma Notunun 5 ile çarpılması ile yapılır.

Böylece, 50 olan en düşük diploma notu 5 ile çarpıldığında 250'ye, 100 olan en yüksek diploma notu ise 5 ile çarpılarak 500'e dönüştürülür.

Diploma notu bildirilmeyen ya da 50'nin altında olan adayların diploma notları, en düşük diploma notu olan 50 olarak değerlendirilecek.

OBP hesaplanırken okul bazında işlem yapılmayacak olup, Türkiye geneli esas alınacak.

OBP nasıl hesaplanır? Ortaöğretim Başarı Puanı hesaplaması nasıl yapılır? - Resim : 3

OBP İLE YERLEŞTİRME PUANI HESAPLAMA

Her aday için hesaplanan OBP'nin %12'si alınacak ve YKS puanına eklenerek yerleştirme puanı elde edilecek. TYT'ye girmediği için TYT puanı olmayan ya da TYT puanı hesaplanmayan adayların AYT puanları da hesaplanmayacağı için yerleştirme puanı hesaplaması yapılmayacak.

YKS soru kitapçıkları ve cevap anahtarları yayımlandı! Sonuçlar için ÖSYM tarih verdi! Yalan haberlere yönelik hukuki süreç başlatıldı YKS, erişime açıldı 7. sınıf öğrencisi YTÜ'yü gezdi