Asgari ücret ne olacak, komisyon ne zaman toplanacak?

Asgari ücret son dakika haberleri... Milyonlarca çalışanı ilgilendiren asgari ücret zammı merakla bekleniyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısı sonrasında "Asgari Ücret Tespit Komisyonumuzda çalışmalara başlıyoruz." açıklaması yaptı. Peki, asgari ücret ne kadar olacak? Asgari Ücret Belirleme Komisyonu ne zaman toplanacak? İşte 2023 asgari ücret tahminleri...

Asgari ücret ne olacak, komisyon ne zaman toplanacak?

Asgari ücret zammı son dakika gelişmeleri milyonlar tarafından takip ediliyor. 7 milyondan fazla çalışan, asgari ücret zammı açıklamasını bekliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kabine toplantısı sonrasında yaptığı asgari ücret açıklaması, temmuzda asgari ücret ne kadar olacak beklentisini artırdı.

ASGARİ ÜCRET KOMİSYONU NE ZAMAN TOPLANACAK?

Temmuz ayında asgari ücrete yapılacak ara zammın belirlenmesi için Asgari Ücret Tespit Komisyonu Kurban Bayramı’ndan hemen sonra toplanması bekleniyor.

Asgari ücret ne olacak, komisyon ne zaman toplanacak? - Resim : 1

ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?

Çalışma Bakanı Işıkhan’ın başkanlık yapacağı komisyon toplantısında ara zam belirlenecek. Ara zammın belirlenmesinde temmuzun ilk haftasında açıklanacak haziran ayı verileri ile ortaya çıkacak 6 aylık enflasyon belirleyici olacak.

Eski Çalışma Bakanı Vedat Bilgin "Aşağı yukarı 500 dolar bazında bir oran olacak." demişti.

Asgari ücret artışına yönelik genel beklenti, seçim öncesinde söylemleri artan 500 dolarlık bir seviyeye çıkarılması. Bu sürecin sonunda asgari ücret refah payı ile birlikte yaklaşık yüzde 30 zamla 11 bin lira seviyesine çıkması tahmin ediliyor.

Asgari ücret ne olacak, komisyon ne zaman toplanacak? - Resim : 2

TÜRK-İŞ'İN ASGARİ ÜCRET BEKLENTİSİ

Asgari ücret tespit komisyonunda işçi tarafını temsil edecek Türk-İş, masya en son aya ait açlık ve yoksulluk sınırı araştırması ile oturuyor. Ancak işçi kesiminin çoğunluğu asgari ücret belirlemede asıl kıstasın bekâr bir çalışanın aylık “yaşama maliyeti” olması gerektiğini savunuyor. Son araştırmada Türk-İş bu rakamı ise 13 bin 440 TL olarak hesaplamıştı.

Asgari ücret ne olacak, komisyon ne zaman toplanacak? - Resim : 3

Asgari ücret nasıl belirleniyor?

Asgari ücreti, yasa gereği işçi, işveren ve hükümetten beşer temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Komisyon, yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında teamül üzerine aralık ayında 4 kez toplanıyor.

Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

asgari ücret
Merkez Bankası faiz kararı ne zaman açıklanacak? AK Parti'den asgari ücret ve memur zammı açıklaması OECD Türkiye'nin büyüme tahminini yükseltti! Dünyadaki büyüme ise düşecek Temmuzda memur ve emekli maaşları ne kadar olacak?