Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu'dan kentsel dönüşüm açıklaması! İBB ne bütçe ayırdı ne de belgeyi bakanlığa sundu

Haberet Genel Yayın Yönetmeni Buket Aydın'ın konuğu olan Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun kentsel dönüşüm konusunda yetersiz kaldığını vurguladı. Göksu, Millet Bahçesi'nin etrafındaki alan için "Bunlar kentsel dönüşüm konutlarımız. Etrafında yaklaşık 7 bin konut inşa ediliyor. Şu anda 4 bin 100 konut teslim edildi. Burası Türkiye’nin hatta dünyanın en büyük kentsel dönüşüm alanı." dedi.

  • Deprem kuşağı Türkiye'nin en büyük değişim çalışmalarından biri olan kentsel dönüşüm, Haberet Genel Yayın Yönetmeni Buket Aydın'ın konuğu olan Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu tarafından gündeme getirildi.

Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu'dan kentsel dönüşüm açıklaması! İBB ne bütçe ayırdı ne de belgeyi bakanlığa sundu - Resim : 1

"DÜNYANIN EN BÜYÜK KENTSEL DÖNÜŞÜM ALANI"

  • Tevfik Göksu, Buket Aydın'ın "Millet Bahçesi’nin çevresinde çok fazla yeni yaptığınız yer var" sözlerine "Bunlar kentsel dönüşüm konutlarımız." diyerek cevap verdi.
  • Bölgenin dünyanın en büyük kentsel dönüşüm alanı olduğunu belirten Göksu sözlerine şu ifadelerle devam etti;
Etrafında yaklaşık 7 bin konut inşa ediliyor. Şu anda 4 bin 100 konut teslim edildi. Burası Türkiye’nin hatta dünyanın en büyük kentsel dönüşüm alanı. Bu kentsel dönüşüm alanında toplam üretilecek konutlar, riskli yapıların dönüşmesi için kullanılacak yapılar. Şu anda 4 bin 100 konutta hak sahipleri oturmaya başladı. Yukarı bölge dediğimiz yerde 3 bin konutun inşaatı devam ediyor. Burası aynı zamanda Türkiye’nin ilk kapsamlı ve planlı akılı şehri. Bütün planlar akıllı konut olması üzerine kurgulanıyor. Teknokentleriyle, bilim merkezleriyle, spor tesisleriyle beraber aynı zamanda kentsel dönüşümde estetiğin de yakalandığı ve modellemenin ortaya çıktığı yerdeyiz. 400 metre çizdiğinizde cami, hastaneye ulaşabildiğiniz bir kurguda yapıldı. Burada yerin üstünde araç yok. Bütün araçlar yerin altında. Mahalle kültürü var, özel siteler yok. Şu anda çok özgün bir mekan olarak, yatay mimariye uygun bir şekilde planlanmış bir tasarımla birlikte konutlarımız devam ediyor.

Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu'dan kentsel dönüşüm açıklaması! İBB ne bütçe ayırdı ne de belgeyi bakanlığa sundu - Resim : 2

"YEREL YÖNETİMLERİN ELİNİ TAŞIN ALTINA SOKMASI GEREKİYOR"

  • Gazeteci Buket Aydın, beklenen büyük İstanbul depremi için megakenti işaret etti.
  • Aydın, Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu'ya "İstanbul’un geneline baktığımızda nasıl bir tablo görüyorsunuz?" sorusunu yöneltti.
  • Tevfik Göksu İstanbul'un 3 tane stres alanı olduğunu belirterek "Bunlardan bir tanesi deprem, bir tanesi su, diğeri ulaşım." dedi.
  • Bilim insanlarının söylemlerini ele alan Göksu, İBB'nin sorumluluklarını hatırlattı;
Şehircilik anlamında baktığımızda 3 stres görüyoruz. Şimdi deprem, bilim adamlarının söyledikleri verilerden yola çıkarak söylüyoruz, İstanbul için en önemli stres alanlarından bir tanesi. İstanbul, çok ciddi bir yapı stoğuna sahip. Yaklaşık 7,1 milyon yapı stoğuna sahip bir kent. Bu yapı stoğunun özellikle 2000 yılından önce yapılmış olanların içerisinde yaklaşık olarak 1 milyon 600 binin problemli olduğu tespit ediliyor. İstanbullu kardeşlerim şunu bilecek, her yapılan yapı eskir ve dönüşmesi gerekir. Yerel yönetimlerin, elini taşın altına koyması gerekiyor. Herkes şunu bilecek ki, bu şehrin dönüşümünden öncelikli olarak belediyeler sorumludur. Özellikle de İstanbul Büyükşehir Belediyesi sorumludur. Kanunun ortaya çıkarttığı güçle, Büyükşehir Belediyesi’nin ortaya koyduğu ekonomik güçle sorumludur.

Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu'dan kentsel dönüşüm açıklaması! İBB ne bütçe ayırdı ne de belgeyi bakanlığa sundu - Resim : 3

İMAMOĞLU BÜTÇEYİ NEREYE AYIRDI?

  • Haberet Genel Yayın Yönetmeni Buket Aydın, sorularına "Bir bütçe ayrıldı mı peki? 5 seneye baktığımız zaman, mevcut başkan Ekrem İmamoğlu, ne yaptı? Ayrılan bütçeyi buna harcadı mı?" ifadeleriyle devam etti.
  • Tevfik Göksu: Bütçe ayrılmadı ki, harcasın.
  • Buket Aydın: Bütçesini neye kullanıyor?
  • Tevfik Göksu İstanbul'daki kentsel dönüşüm için İBB hakkındaki sözlerini şu ifadelerle noktaladı;
Bütçe yok ki. Bakın çok ilginç bir şeydir. 2021 yılında İBB, depreme 134 milyon ayırmış, gerçekleşmesi yüzde 52. Reklama 600 milyon ayırmış, gerçekleşmesi yüzde 115. Yani Büyükşehir Belediyesi, deprem konusunu sadece iletişim konusu olarak görüyor. Ve İBB, şu anda depremi sadece tweetlik konu olarak görüyor. Burada yapılması gereken şey, yerel yönetimlerin elini taşın altına koyması gerekir. Şu anda kentsel dönüşüm belgesini Bakanlığa teslim etmeyen ender belediyelerden biri İBB’dir. Oysa, yasal olarak bütün belediyeler Bakanlığa bu belgeyi sunmalı. En son 2019 yılında gönderilmiş.

Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu'dan kentsel dönüşüm açıklaması! İBB ne bütçe ayırdı ne de belgeyi bakanlığa sundu - Resim : 4

PKK'nın sözde sorumlusu Gülsüme Doğan etkisiz hale getirildi 'Reform ihtiyacı varsa uygulanır'' Dışişleri Bakanı Hakan Fidan: 170 vatandaşımızın Gazze’den çıkışı sağlandı Cumhurbaşkanı Erdoğan Atina'ya gidecek!