İsias Otel davasının ilk duruşması başladı! Adliyede geniş önlem alındı

6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerden etkilenen Adıyaman'daki İsias Otel 72 kişiye mezar olmuştu. İsias Otel davasının ilk duruşması bugün başladı. Duruşma öncesinde adliye dışında ve içinde geniş güvenlik önlemleri alındı. İşte detaylar...

  • 6 Şubat tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerde 39’u KKTC’den turnuva için gelen voleybol sporcusu, öğretmen, antrenör, 47’si ise Türkiye Turist Rehberleri Birliği organizasyonuyla çeşitli tur şirketleri bünyesinde eğitim gezisi için bulunan 86 kişinin konakladığı İsias Otel'de 1’i personel olmak üzere toplam 72 kişi hayatını kaybetti.

İsias Otel davasının ilk duruşması başladı! Adliyede geniş önlem alındı - Resim : 1

GENİŞ ÖNLEMLER ALINDI

  • İsias Otel davasının ilk duruşması için adliye içi ve dışında polis görevlendirildi.
  • Adıyaman Cumhuriyet Başsavcılığı yürüttüğü soruşturma Adıyaman 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başladı.

İsias Otel davasının ilk duruşması başladı! Adliyede geniş önlem alındı - Resim : 2

DAVA İÇİN ÖZEL SALON AYARLANDI

  • Duruşma sanıkların kimlik tespitiyle başladı.
  • Davacı sayısının fazla olması nedeniyle bu dava için özel salon ayarlandı.
  • Adliyenin bodrum katında yer alan konferans salonu mahkeme salonuna çevrildi.

İsias Otel davasının ilk duruşması başladı! Adliyede geniş önlem alındı - Resim : 3

  • Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı Ünal Üstel, beraberindeki 3 bakan, 9 milletvekili ve 11 üst düzey bürokratın da İsias Otel davasının ilk duruşmasını takip edeceği bildiriliyor.

İsias Otel davasının ilk duruşması başladı! Adliyede geniş önlem alındı - Resim : 4

  • Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan ve 3. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen davada 5’i tutuklu toplam 11 şahıs hakkında “Bilinçli tastirle birden fazla insanın ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan 5237 sayılı Türk Ceza Kanunun 85/2, 22/3 maddeleri uyarınca alt sınırdan uzaklaşmak suretiyle 22 yıl 5 aya kadar cezalandırılmaları talep ediliyor.

İsias Otel davasının ilk duruşması başladı! Adliyede geniş önlem alındı - Resim : 5

  • Adıyaman 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlanılan duruşmaya sanıklar SEGBİS üzerinden katıldı.
  • Otel enkazı altında kalarak hayatını kaybeden 39 voleybol sporcusunun aileleri ellerinde çocuklarının resimlerinin olduğu pankartlarla Adıyaman Adliyesi önünde basın açıklaması düzenledi.

İsias Otel davasının ilk duruşması başladı! Adliyede geniş önlem alındı - Resim : 6

  • Deprem sanıklarının hepsinin cinayetle yargılanmalarını isteyen aileler, “İsias Oteli yapan her birey suçludur. Deprem sanıklarının tümü cinayetle yargılanmalıdır. Hukuk, bu haysiyet yoksunu sorumsuz ve insafsız katil zihniyetlerine üstünlüğünü gösterdiği gün Türkiye’de adalet sağlanacaktır. Ve gelecek nesiller daha güvenilir alanlarda yaşayacaklardır. Bizler bugün adalet aramak adına Adıyaman’dayız.

İsias Otel davasının ilk duruşması başladı! Adliyede geniş önlem alındı - Resim : 7

Küçücük yürekleriyle, spor aşkıyla bu şehre sadece 5 günlüğüne gelerek evlerine tabutlarla gönderilen çocuklarımız, öğretmenlerimiz, arkadaşlarımız, rehber dostlarımız ve bütün deprem mağdurları için buradayız. Türk Adaletine güveniyoruz” diye konuştu.

İsias Otel davasının ilk duruşması başladı! Adliyede geniş önlem alındı - Resim : 8

  • Duruşmaya, KKTC Başbakanı Ünal Üstel, yaşamını yitiren sporcuların aileleri ile taraf avukatları katıldı.

İsias Otel davasının ilk duruşması başladı! Adliyede geniş önlem alındı - Resim : 9

  • Başbakan Üstel, adliye önündeki gazetecilere, depremlerde hayatını kaybeden yaklaşık 50 bin kişinin arasında KKTC vatandaşları ve "şampiyon meleklerin" de bulunduğunu söyledi.
  • Acılarının büyük olduğunu ifade eden ve 100 kişilik heyetle Adıyaman'a gediklilerini ifade eden Üstel, şunları kaydetti:

    "Dava bizim için çok önemlidir. İsias Oteli davası, depreme ilişkin davalardan biridir. Dolayısıyla dava görüşülecek ve çıkacak netice hem Türkiye açısından diğer davalara emsal açısından önemlidir, hem de KKTC için çok önemlidir. Çünkü İsias davası bizim de davamızdır. Biz Türkiye Cumhuriyetinin yüce Türk adaletine güveniyoruz. Kanunlar çerçevesinde yargılama sürecinde suçluların alacakları cezalar diğer davalarda emsal olacaktır. Bundan dolayı önemlidir. O yüzden acılarımız büyüktür ve paylaşıyoruz. Dava sonuçlanana kadar Adıyaman'da kalacağız. Adaletin tecelli edeceğine inancım tamdır."
  • Şampiyon Melekler Derneği Başkanı Ruşen Karakaya ise amaçlarının sadece İsias Oteli'ne ilişkin davada sanıkların cezalandırması olmadığını vurguladı.

    Tüm depremzedeler için Adıyaman'da bulunduklarını aktaran Ruşen, "Deprem bu ülkenin bir gerçeğidir. Aktif fay hatlarında deprem olması kaçınılmazdır. Tarih yüzyıllarca bu coğrafyada depremlere tanık olmuştur ama binlerce masumun canlarını alan bizleri de diri diri öldüren depremler değildir adete toplu mezar inşa eden ve bunlara katkı sağlayan ve göz yumanlardır. İsias Oteli'ni yaratan her birey suçludur. Deprem sanıklarının tümü cinayetle yargılanmalıdır." dedi.

  • Şarkıcı Haluk Levent de yaşamını yitirenlerin ailelerinin yanında olmaya gayret edeceğini dile getirerek, davanın takipçisi olacağını aktardı.

  • Turist Rehberleri Birliği Başkanı Hakan Eğinlioğlu da suçluların cezalandırılmasını temenni etti.

İsias Otel davasının ilk duruşması başladı! Adliyede geniş önlem alındı - Resim : 10

İsias Otel davasının ilk duruşması başladı! Adliyede geniş önlem alındı - Resim : 11

Kahramanmaraş deprem Adıyaman
Çanakkale Boğazı gemi geçişlerine kapatıldı Fatih Altaylı ifadeye çağırıldı Özgür Özel, Barış Vakfı yöneticileri ile görüştü Hablemitoğlu cinayeti şüphelisi yakalandı