Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından konut fiyatları arşa çıktı! 6 günde yüzde 100 zam geldi

6 Şubat günü yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından ülke genelinde deprem göçü yaşandı. Başta büyük şehirler olmak üzere çeşitli illere dağılan vatandaşlar fırsatçı ev sahiplerini de harekete geçirdi. Depremler sonrasında 6 günde yüzde 100 zam yaşandı.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından konut fiyatları arşa çıktı! 6 günde yüzde 100 zam geldi

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından 10 ilimizde büyük bir yıkım yaşandı. Yıkım sonrasında yapılan arama kurtarma çalışmalarından enkaz altından canlı cansız insan bedenleri çıkartıldı.

Depremler 45 binden fazla vatandaşımızın hayatını kaybetmesine sebebiyet verdi. Arama çalışmalarının sonlandığı noktalarda enkaz kaldırma işlemleri başlayarak şehirlerin yeniden ayağa kaldırılması amaçlanıyor.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından konut fiyatları arşa çıktı! 6 günde yüzde 100 zam geldi - Resim : 1

Yeni konutlar yapılana kadar deprem bölgesindeki birçok depremzede de farklı şehirlere göç etti. Göç sonrasında fırsatçı ev sahipleri evlere yüksek oranlarda zam yaptı.

Konuyla ilgili Milliyet gazetesine açıklamalarda bulunan Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu şu ifadeleri kullandı:

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından konut fiyatları arşa çıktı! 6 günde yüzde 100 zam geldi - Resim : 2

"Afetzedelerin kiralık ve satılık konut ihtiyaçlarını gören fırsatçılar fiyatlarını artırdılar. Bundan 6 gün önce 2 milyon 800 bin TL olan dairenin fiyatı bu sabah baktığımızda 4 milyon 300 bin TL’ye ulaşmıştı. Bu noktada herkesin şunu hatırlamasında yarar var. Haklı bir sebebe dayanmadan fiyat artışı Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu tarafından cezalandırılır. TCK’nın 237 maddesi uyarınca 1 yıl ile 3 yıl arasında hapis cezası ile karşı karşıya kalabilirler."

2 YILDAN 5 YILA KADAR HAPİS CEZASI
"Bunun yanı sıra geçtiğimiz günlerde Adalet Bakanı Bekir Bozdağ afet dönemlerinde fırsatçılık yapanlara yönelik 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası getirileceğini açıkladı. Bu yasal düzenlemenin bir an önce çıkmasını ve fırsatçılık yaparak fahiş fiyat uygulayanların Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu’na şikayet edilmesini istiyoruz."

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından konut fiyatları arşa çıktı! 6 günde yüzde 100 zam geldi - Resim : 3

"Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu’na başvuru internet üzerinden yapılıyor. Vatandaşlar gördükleri bu tür fahiş fiyat artışlarını belgeleyerek fotoğrafları ile birlikte Ticaret Bakanlığı bünyesinde bulunan Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu’na bildirirse gereken değerlendirme yapılacaktır."

"Bugün gittiğim bir sağlık kuruluşunda yardımcı sağlık personeli bana dedi ki: 'Ev kiraları çok arttı. Yanımdaki arkadaşım asgari ücretle çalışıyor. 10 bin TL’den aşağı ev bulamadı.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından konut fiyatları arşa çıktı! 6 günde yüzde 100 zam geldi - Resim : 4

Mecburen 10 bin TL’ye kiralamak zorunda kaldı' dedi. Peki bu kirayı nasıl ödeyecek? Belki kirayı ödeyemeyecek, davalık olacak. Aylarca davalar sürecek. Ev sahipleri vicdanlı olmalıdır. Barınma temel ihtiyaçtır. Fırsatçılara karşı devletin yaptırım uygulanmasını beklemek en doğal vatandaşlık hakkıdır."

YÜKSEK ORANDAKİ ZAM ARTIŞINA KİRACI NE YAPMALI?

"Yüzde 25 kuralı sadece 2 Temmuz 2023’e kadar yenilenen kontratlarla ilgili sınırlamadır. Yüzde 25 sınırlaması sıfır veya boş kiralık evler için geçerli değildir. Burada da yapılması gereken gayrimenkullere mutlaka bir kira standardı getirilmelidir. Her gayrimenkulün belediyede kayıtlı bir rayiç bedeli vardır. Yıllık kira bedeli o gayrimenkulün rayiç bedelinin yüzde 5’i ile sınırlandırılmalıdır. 1 milyon lira rayiç bedeli gözüken gayrimenkulün yıllık kirası 50 bin TL’yi geçmemelidir. Kanuna aykırı kira artışları talep edildiği taktirde kiracılar bunu vermek zorunda kalırlarsa sulh hukuk mahkemesine başvurarak iade talebinde bulunabilirler. Yani kiracı ev sahibini dava edebilir.”
Seçim takvimi yarın başlıyor! Türkiye Finlandiya'nın NATO üyeliğini onayladı Sel felaketinin ardından Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci'nin o sözleri Trend Topic oldu! Kentsel dönüşümde 1 milyon 250 bin TL destek