Agar Agar nedir? Agar Agar tozu nerelerde, nasıl kullanılır?

Agar Agar tozu, pastacılık sektöründe çok kullanılan bir malzemedir. Marketlerde kolayca bulunabilen Agar Agar tozunun yapımından kullanılan yosunlar Pasifik Okyanusundan çıkarılıyor. Peki, Agar Agar nedir, ne için kullanılır? Agar Agar tozu nerelerde kullanılır?

Agar Agar nedir? Agar Agar tozu nerelerde, nasıl kullanılır?

Agar Agar, bir nevi bitkisel jelatindir. Pastacılıkta özellikle parlak görüntü ve koruyucu tabaka oluşturmak için jelatin yerine tercih edilir. Kokusu veya tadı olmayan Agar Agar tozu, gıda sektörü yanında ilaç ve kozmetik sektöründe de kullanılıyor. İşte Agar Agar tozu hakkındaki bilgiler, kullanım alanları...

Agar Agar nedir? Agar Agar tozu nerelerde, nasıl kullanılır? - Resim : 1

AGAR AGAR TOZU NEDİR?

Agar agar, 1658’de Japon Tarazaemon Minoya tarafından keşfedildi. 300 yılı aşkın bir süre önce Uzak Doğu’da gıda olarak tanıtılan ilk jelatin ürünüydü. Gıda maddesi olarak kullanılması nedeniyle, diğer birçok doğu ülkesinde tanıtıldı.

Agar agar, kırmızı deniz yosununun özel yöntemlerle özünün ayrıştırılmasıyla elde edilen jelatin kıvamlı bir maddedir. Yapımında kullanılan yosunlar Pasifik Okyanusu derinliklerinden çıkarılmaktadır. Özel bir kokusu ya da tadı yoktur.

Agar agar kelime olarak “jel” anlamına gelmektedir.

Agar agar tozu ya da kısa adıyla agar tozu beyaz, sarı tonlarında, toz biçiminde olan bir kıvam arttırıcıdır.

Agar agar tozu görsel olarak tanımlamak gerekirse kabartma tozu gibi çok ufak kristaller şeklindedir.

Agar Agar nedir? Agar Agar tozu nerelerde, nasıl kullanılır? - Resim : 2

AGAR AGAR NEREDE KULLANILIR?

Agar-agar genellikle çörek, marmelat & reçel, jöle şeker, peynir, puding, jelatin meyve tatlıları, et ürünleri, fırın dolguları ve kremaları, kuru ve konserve çorbalar ve dondurma gibi işlenmiş gıdalarda kullanılır.

Agar Agar nedir? Agar Agar tozu nerelerde, nasıl kullanılır? - Resim : 3

AGAR AGAR TOZU NASIL KULLANILIR?

Agar agarın ev kullanımı nadirdir, genel olarak sektörel gıda üretiminde kullanılır.

Gıdaların dayanıklılığını ve yoğunluğunu artırmak için kullanılan stabilizatörler arasında agar agar tozu da yer alır. Krem peynirlere, dondurmalara, süte, yoğurda, pasta şekerlerine, lokumlara, süs jellerine, karamellere, jelibonlara, kurabiyelere, konserve etlere, hazır çorbalara, enerji verici ürünlere bu amaçla eklenebilmektedir.

Şeker oranını azaltmak için reçel, bal ve tereyağı üretiminde yer alabilmektedir.

Özellikle pastacıların şeffaf görüntü elde etmek ve raf ömrünü uzatmak için unlu mamullere eklediği agar tozu tatlıların daha parlak görünmesini sağlamakta ve koruyucu görevi de görmektedir.

Özetlemek gerekirse; agar agar tozu bitkisel içerikli helal bir kıvam arttırıcı üründür.

Agar Agar nedir? Agar Agar tozu nerelerde, nasıl kullanılır? - Resim : 4

AGAR AGAR TOZU HELAL Mİ?

Agar tozu jelatin olarak da tanımlandığı için hayvansal jelatinlerle karıştırılarak helal olup olmadığıyla ilgili soru işareti oluşabilmektedir.
Gıda sektörü başta olmak üzere ilaç, kozmetik ve diş sektörü gibi alanlarda da kullanılan agar tozu bitkisel ve helal bir maddedir.

Agar Agar nedir? Agar Agar tozu nerelerde, nasıl kullanılır? - Resim : 5

AGAR AGARIN FAYDALARI

Agar agar, iştahı azaltır. Suda çözünen sindirilemez bir lif ve hidrofilik bir kolloid olan Agar, suyu emer ve çok az kalori içeren bir yemeğin hacmini artırır, tokluk hissi vererek onu tüketenlerin genel gıda alımını azaltmasına yardımcı olur.

Tarihsel olarak Agar, hafif müshil özelliklerinden dolayı kronik kabızlık için günlük bir tedavi olarak terapötik olarak kullanılmıştır.

Doğal bir yağ engelleyici görevi görür çünkü midede glikozu emer, sindirim sisteminden hızla geçirir ve yağ olarak depolanmasını engeller.

Karaciğeri sakinleştirerek ve safrayı emerek kolesterolün erimesine yardımcı olur. Kilo vermek, kan dolaşımına salınacak olan yağ olarak depolanan enerjiyi harekete geçireceği için bu önemlidir.

Gıdalarda şeker veya yağa ihtiyaç duymadan kremsi dokular oluşturarak çok daha az kalori ile sağlıklı ve doyurucu yemekler sağlar.

Agar Agar nedir? Agar Agar tozu nerelerde, nasıl kullanılır? - Resim : 6

AGAR AGAR İÇERİĞİ

Agar, Optimal Sağlık İçin Gerekli Çok Sayıda Mineral ve Yağ Asidi İçerir. Agar birçok önemli mineral için iyi bir kaynaktır:

manganez,
magnezyum
demir
orta düzeyde kalsiyum,
potasyum
çinko
bakır
kolin
folat (B9),
E
K vitaminleri

 

Bakan Koca'dan antibiyotik uyarısı Gebelikte geçirilen grip bebeği de olumsuz etkileyebilir Bakan Koca açıkladı: Ücretsiz aşılama başlıyor Ayvanın faydaları nelerdir? Ayva neye, hangi hastalıklara iyi gelir?