Cumhurbaşkanı seçimi 2. tura nasıl kalır, ne zaman yapılacak?

Seçim süreci başlamasıyla birlikte cumhurbaşkanı seçimine dair merak edilen sorular araştırılıyor. 14 Mayıs'ta yapılacak seçim öncesinde en çok merak edilen konu seçimde 2. tur konusu. Peki, seçim 2. tura nasıl kalır? Cumhurbaşkanı seçimi 2. tura kalırsa ne zaman yapılacak? İşte 2023 seçim takvimi...

Cumhurbaşkanı seçimi 2. tura nasıl kalır, ne zaman yapılacak?

Cumhurbaşkanı Seçimi ile 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi, 14 Mayıs Pazar günü yapılacak. YSK tarafından hazırlanan seçim takvimine göre seçimin ikinci tura kalması halinde ne zaman yapılacağı da belli oldu.

14 MAYIS SEÇİM TARİHİ BELİRLENMESİ

Seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi hâlinde bu karar kırk sekiz saat içinde Resmi Gazete’de yayımlanarak ilan olunur. Bu kararın verildiği günden sonra gelen altmışıncı günü takip eden ilk Pazar günü Cumhurbaşkanı ile Türkiye Büyük Millet Meclisi genel seçimi birlikte yapılır.

CUMHURBAŞKANI NASIL SEÇİLECEK?

Genel oyla yapılacak seçimde, geçerli oyların salt çoğunluğunu (%50'den fazlasını) alan aday, Cumhurbaşkanı seçilir.

SEÇİM 2. TURA NASIL KALIR?

İlk oylamada bu çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamayı izleyen ikinci Pazar günü ikinci oylama yapılır. Bu oylamaya, ilk oylamada en çok oy almış bulunan iki aday katılır ve geçerli oyların çoğunluğunu alan aday Cumhurbaşkanı seçilir.

SEÇİM 2. TURA KALIRSA NE ZAMAN YAPILACAK?

YSK tarafından açıklanan 2023 seçim takvimine göre seçimin ikinci tura kalması halinde 28 Mayıs'ta yapılacak.

Buket Aydın, dikkat çektiği konular sonrası gündem oldu Bahçeli'den CHP-HDP görüşmesine tepki Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçiminin ilkleri açıklandı! CHP'li belediye başkanları Ankara'da toplanacak