Cumhurbaşkanı Erdoğan 'değişmesi isabetli olur' demişti! AK Parti kolları sıvadı: 50+1 yerine 40+1

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın "Kimin eli, kimin cebinde belli değil" diyerek değişmesinin isabetli olacağına işaret ettiği 50+1 sisteminin dönüşümü için AK Parti sıralarında çalışmalar başladı. AK Parti Genel Sekreteri Fatih Şahin sisteme ilişkin açıklamada bulunurken değişikliğe aile ve başörtüsü düzenlemeleriyle birlikte mini anayasa paketinde yer verilebileceği öğrenildi. 50+1 yerine düşünülen sistem ise ‘40+1’ ya da ‘en çok oyu alan seçilsin' şeklinde.

Cumhurbaşkanı Erdoğan 'değişmesi isabetli olur' demişti! AK Parti kolları sıvadı: 50+1 yerine 40+1
  • Son Dakika: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlamış, 21 Ekim 2007'de referandumla kabul edilen cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi yöntemi ile birlikte uygulanmaya başlanan 50+1 sisteminin değişebileceği sinyalini vermişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan 'değişmesi isabetli olur' demişti! AK Parti kolları sıvadı: 50+1 yerine 40+1 - Resim : 1

  • Erdoğan, "(50+1 şartının değişmesi) İsabetli olur. Çoğunluğu alanın seçilmesi halinde Cumhurbaşkanlığı seçimi de seri olur, uğraştırmaz, yanlış yollara sevk etmez. Mevcutta 50+1 mecburiyeti partileri yanlış yollara sevk ediyor. Kimin eli, kimin cebinde belli değil. Yok altılı, yok on altılı masa.." ifadelerini kullanırken AK Parti'nin bu konuda bir çalışma başlattığı öğrenildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan 'değişmesi isabetli olur' demişti! AK Parti kolları sıvadı: 50+1 yerine 40+1 - Resim : 2

KURTULMUŞ'TAN GRUBU OLAN PARTİLERE ZİYARET

  • Geçtiğimiz hafta, Meclis'te grubu bulunan partileri ziyaret eden TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'un gündeminde de bu konunun olduğu öğrenildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan 'değişmesi isabetli olur' demişti! AK Parti kolları sıvadı: 50+1 yerine 40+1 - Resim : 3

MİNİ ANAYASAYA PAKETİ

  • Kurtulmuş, ikili görüşmelerde bu konuyu masaya yatırırken Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatı doğrultusunda kurulan Anayasa Bilim Komisyonu'nda yaklaşık 130 maddelik yeni bir anayasa taslağı hazırlandığı biliniyor. Ancak referandum için gerekli 360 oyun şu anda Meclis’te bulunması zor olduğu gerekçesiyle mini bir değişiklik paketiyle sürecin daha kolay yürütülebileceği ön görülüyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan 'değişmesi isabetli olur' demişti! AK Parti kolları sıvadı: 50+1 yerine 40+1 - Resim : 4

50+1 YERİNE “40+1”

Kulislerde söz konusu mini Anayasa değişikliği paketinde ise 50+1 yerine, “40+1” ya da “en çok oyu alan seçilsin” seçenekleri üzerinde durulduğu konuşuluyor.

Mini anayasa değişikliği paketinde cumhurbaşkanı adaylığında iki dönem kuralıyla ilgili herhangi bir değişiklik yapılmayacağı, aile ve başörtüsü düzenlemelerinin yer alacağı öğrenildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan 'değişmesi isabetli olur' demişti! AK Parti kolları sıvadı: 50+1 yerine 40+1 - Resim : 5

"İSTİKRARSIZLIĞA GEBE BİR TABLO"

AK Parti Genel Sekreteri Fatih Şahin'in de 50+1 sistemiyle ilgili bir açıklaması oldu. Şahin, “Cumhurbaşkanı seçimi için aranan ‘salt çoğunluk’, bir başka ifadeyle ‘50+1’ şartı Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin olmazsa olmaz unsuru değildir. Nitekim dünyanın bir çok demokratik ülkesinde farklı oranlar uygulanmaktadır. Bu düzenlemenin yürürlüğe girmesinden bugüne siyaset sahnesinde yaşananlar bu şartın siyaset kurumu ve millet iradesi üzerinde bir baskı unsuru haline geldiğini, siyasetin doğal mecrasını tahrip ettiğini, parçalı ve istikrarsızlığa gebe bir tablo oluşturduğunu gözler önüne sermiştir” ifadelerini kullandı.

"DÜNYA 1980’Lİ YILLARDAN BUGÜNE ÇOK DEĞİŞTİ"

Erdoğan Almanya dönüşü sisteme dair şu ifadelere de yer vermişti:

"Oy sayısı itibarıyla “en fazla oyu alan aday seçilir” denildiği zaman seçim hızlıca tamamlanır. Diğer yandan Mevcut anayasamızın satır aralarında darbeci zihniyetin ruhunun dolaşıyor olması bizleri en çok rahatsız eden konu. Ayrıca dünya 1980’li yıllardan bugüne çok değişti. Bu değişiklikler anayasa metnine yansıtılmaya çalışılsa da bu anayasamızın metinsel bütünlüğünü yok etti"

Cumhurbaşkanı Erdoğan 'değişmesi isabetli olur' demişti! AK Parti kolları sıvadı: 50+1 yerine 40+1 - Resim : 6

50+1 SEÇİM MODELİ NEDİR?

50+1, geçerli oyların yüzde 50'sinden 1 oy fazlası anlamına geliyor. 50+1 seçim modeli, 21 Ekim 2007 tarihindeki referandumla kabul edilen cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi yöntemi ile birlikte uygulanmaya başlandı.

50+1 seçim modeline göre genel oyla yapılacak seçimde, geçerli oyların salt çoğunluğunu alan, yani yüzde 50'den en az 1 oy fazlasını elde eden aday cumhurbaşkanı seçiliyor. İlk oylamada bu çoğunluk sağlanamazsa, ikinci tur oylama yapılıyor. Bu oylamaya, ilk oylamada en çok oy almış iki aday katılıyor ve geçerli oyların çoğunluğunu alan aday cumhurbaşkanı seçiliyor.

Sistem ilk kez 10 Ağustos 2014'teki cumhurbaşkanlığı seçiminde uygulandı ve Recep Tayyip Erdoğan yüzde 51,79 oyla ilk turda cumhurbaşkanı seçildi. Erdoğan, yine aynı sistemin uygulandığı 2018 cumhurbaşkanlığı seçiminde ise yüzde 52,59 oyla ikinci kez cumhurbaşkanı seçildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan 'değişmesi isabetli olur' demişti! AK Parti kolları sıvadı: 50+1 yerine 40+1 - Resim : 7

Kaynak: haberet.com

'Konya'yı fuhuştan temizleyeceğiz' Özgür Özel Buldan ile poz verdi Alman medyası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sözlerini manşetten verdi: Esti gürledi CHP'de değişim yok! Özgür Özel HEDEP ile ittifaka göz kırptı: Kayyum işine kökten karşıyız