Seyit Onbaşı kimdir, nereli?

Seyit Onbaşı, Çanakkale Zaferi denilince ilk akla gelen isimlerden. Çanakkale Savaşlarında sırtladığı top mermisi ile zaferin kazanılmasında büyük payı vardır. 18 Mart Çanakkale Zaferi arefesinde Seyit Onbaşı hakkındaki bilgiler merak ediliyor. Peki, Seyit Onbaşı kimdir, kaç yaşında? Seyit Onbaşı'nın kaldırdığı top mermi kaç kilo idi?

Seyit Onbaşı kimdir, nereli?

Seyit Onbaşı, I. Dünya Savaşı sırasında Çanakkale cephesinde yer alıyordu. Görev yaptığı Rumeli Mecidiye Tabyasında vinç sistemi bozulunca çok ağır top mermisini sırtlamış ve kundağa yerleştirmiş. 4 sefer yaptığı bu taşıma sırasında ateşlenen toplarla Ocean zırhlısının batmasına yardımcı oldu. Kahramanlık simgesi haline gelen Seyit Onbaşı kimdir, aslen nereli, taşıdığı top mermisi kaç kiloydu merak ediliyordu. İşte Seyit Onbaşı'nın hayat hikayesi...

SEYİT ONBAŞI KİMDİR?

Balıkesir'in Havran ilçesinde şimdiki adı Kocaseyit Mahallesi olan Çamlık köyünde 1889 yılında dünyaya gelen Onbaşı Seyit Ali, 1912'de Balkan Savaşları'na katıldıktan sonra topçu eri olarak Çanakkale Cephesi'nde savaştı.

İtilaf Devletleri'ne bağlı güçlerin 18 Mart 1915'te geçmeye çalıştığı Çanakkale Boğazı'nda, Seyit Ali'nin görevli olduğu Rumeli Mecidiye Tabyası'ndaki top sağlam kaldı. Mermiyi topa kaldıran vinç sisteminin bozulması nedeniyle Seyit Ali, silah arkadaşı Niğdeli Ali'nin yardımıyla devasa top mermisini sırtlayarak kundağa yerleştirdi.

Ateşlenen top, o dönem en donanımlı gemilerinden, Birleşik Krallık'a ait Ocean zırhlısını yan yatırdı. İşgal güçlerinin zırhlısı, Nusret Mayın Gemisi'nin döktüğü mayınlardan birine çarparak battı.

Seyit Onbaşı kimdir, nereli? - Resim : 1

1918 yılında terhis olup köyüne dönen Seyit Ali, ormancılık ve kömürcülük işlerine devam etti. İlk evliliğini yaptığı eşi Emine'den Ayşe (1911) ismindeki ilk kızı savaştan önce dünyaya gelmişti. İkinci kızı Fatma 1922 yılında doğdu. Kurtuluş Savaşı sırasında tekrar orduya çağrıldı ve 26 Ağustos 1922'de başlayan Büyük Taarruz'a katıldı.

Seyit Ali, ilk eşi Emine Hanım'ı kaybettikten sonra ikinci evliliğini Hatice Hanım ile yaptı. Bu evlilikten Ramazan, Osman, Abdurrahman isminde üç oğlu oldu.[10] 1934'te Balıkesir’den de Çanakkale’ye giderken Havran'da konaklayan cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk ile görüştü. Soyadı Kanunu ile Çabuk soyadını aldı.

Ömrünün son yıllarında bir süre zeytinyağı fabrikasında hamallık, daha sonra ayakkabı yamayarak geçimini sağladı. 1 Aralık 1939'da zatürre hastalığı yüzünden hayatını kaybetti.

Seyit Onbaşı kimdir, nereli? - Resim : 2

SEYİT ONBAŞI KAÇ KİLO MERMİ KALDIRDI?

Seyit Onbaşı'nın o gün kaldırdığı top mermilerinin ağırlığı hakkında çeşitli kaynaklarda farklı bilgiler bulunur. Bazı araştırmalarda 276 kg olarak geçen top mermisi aslında 215 kg ağırlığında olup Osmanlı döneminde Almanya ile olan ağırlık birimi farkından dolayı, sehven 215 kg olan merminin ağırlığı 215 okka (yaklaşık 276 kg) olarak kayıtlara geçmiştir.[kaynak belirtilmeli] Mecidiye Tabyası'nda sergilenen savaştan kalma top mermisini hassas kantarla tartan araştırmacılar, Seyit Onbaşı'nın sırtladığı net kütlenin 215 kilogram olduğunu belirlemiştir.

kimdir
Bakan Kurum'dan depreme ilişkin kritik açıklama Hafta sonu hava nasıl olacak, yağış var mı? Yıkımı yapılan bina yan apartmanın üzerine yıkıldı 18 Mart Çanakkale Zaferi ile ilgili şiirler