ABD Başkanı Biden Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı 30 bin fitte aradı! CNN International detayları açıkladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Zirvesi'nin gözde lideri konumunda. Dünya basını Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın her adımını anbean takip ederken, ABD Başkanı Biden'la ve öncesinde yaptığı görüşmelerin perde arkasını araştırmaya devam ediyor. CNN International ise Biden'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı 30 bin fitteyken aradığını ve 45 dakika konuştuklarını yazdı. İşte CNN International'ın haberinin detayları...

ABD Başkanı Biden Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı 30 bin fitte aradı! CNN International detayları açıkladı

NATO Liderler Zirvesi'nde dünyanın gözü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden'ın görüşmesindeydi. Tarihi görüşmenin ardından CNN International, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Biden ile yaptığı görüşme öncesindeki temasların perde arkasını araladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan NATO aile fotoğrafı
Cumhurbaşkanı Erdoğan NATO aile fotoğrafına katıldı

GÖRÜŞMENİN PERDE ARKASINI AÇIKLADILAR

CNN International, Biden yönetiminin İsveç'in dünyanın en büyük askeri ittifakına dahil olabilmesi için zirveye günler kala tam saha pres uyguladığını, öncesinde ise aylarca devam eden bir diplomasi trafiği yaşandığını ifade etti.

Diplomasi trafiğinin perde arkasında ise Türkiye'nin satın almak istediği F-16 savaş uçakları vardı. 2021'de Washington'a talebini ileten Ankara, 40 adet yeni F-16 jeti ve 79 modernizasyon kitiyle hava kuvvetlerini yenilemeyi hedefliyor. Füzeler ve diğer silahlarla birlikte toplam 20 milyarlık bir doları bulan bir paket söz konusu.

ABD Başkanı Biden Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı 30 bin fitte aradı! CNN International detayları açıkladı - Resim : 2

Amerikan Time dergisi de, 'NATO Zirvesi'nde Biden İsveç'e ittifaka hoş geldiniz diyor ancak Ukrayna'ya beklemesini söylüyor' başlığıyla sunduğu haberine, çarpıcı bir cümleyle giriş yaptı:

"Başkan Biden, Pazar günü Atlas Okyanusu'nun 30 bin feet (yaklaşık 9 bin 100 metre) üstünde uçan Air Force One'in güvenli hattından Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı aradı. 45 dakika süren görüşmede Biden, Türk mevkidaşına Rusya'nın kapı eşiğinde iyi silahlanmış bir müttefik olan İsveç'in Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü'ne girişine izin vermesi için fazlasıyla uzun bir nedenler listesini arka arkaya sıraladı."

ABD Başkanı Biden Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı 30 bin fitte aradı! CNN International detayları açıkladı - Resim : 3

BIDEN ERDOĞAN'IN ATLAS OKYANUSU ÜSTÜNDE ARADI

CNN'e göre, NATO Zirvesi'ne doğru hem İsveç hem de F-16 diplomasisi zirve yaptı. ABD Başkanı Biden'ın İngiltere'nin başkenti Londra'ya uçarken Air Force One'dan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a telefon açtığını belirten televizyon, iki ülkenin dışişleri bakanları Hakan Fidan ve Antony Blinken'ın ise geride kalan beş günde üç kez konuştuğunu yazdı. Hakan Fidan ve Antony Blinken, ayrıca Londra'da yüz yüze bir araya geldi.

ABD Başkanı Biden Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı 30 bin fitte aradı! CNN International detayları açıkladı - Resim : 4

Time'a göre, ABD lideri Biden söz konusu telefon konuşmasında Türkiye'ye F-16 sevkiyatı için senatörlerle bağlantı halinde olduğunu Erdoğan'a iletti.

ABD Başkanı Biden Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı 30 bin fitte aradı! CNN International detayları açıkladı - Resim : 5

"TÜRKİYE TEMEL KONULARDA DESTEK ALDI, YEŞİL IŞIK YAKTI"

Al Jazeera ise, 'Türkiye, İsveç'in NATO üyeliği için tutumunu neden değiştirdi?' başlıklı haberinde Ankara'nın F-16 savaş uçağı satın almaktan Schengen bölgesine vizesiz seyahat etmeye kadar birçok konuda destek elde ettikten sonra Stockholm'e yeşil ışık yaktığını bildiriyor.

ABD Başkanı Biden Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı 30 bin fitte aradı! CNN International detayları açıkladı - Resim : 6

Recep Tayyip Erdoğan ABD Joe Biden NATO
"Kuzey Kore balistik füze deniyor" Beyaz Saray'dan Erdoğan açıklaması! Türkiye’ye yönelik silah ambargosu kalkıyor Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Biden paylaşımı