Lübnan Başbakanı: Cumhurbaşkanı biran önce seçilmezse bunun bedelini halk ödeyecek

Lübnan'da Ekim 2022'de Cumhurbaşkanı Mişel Avn'ın görev süresinin bitmesinin ardından partiler arasındaki siyasi anlaşmazlık nedeniyle yeni cumhurbaşkanı seçilemiyor. Düzenlenen 11 oturuma rağmen yeni hükümet de teşkil edilemeyince Başbakan Necib Mikati, ülke Meclis Başkanı'nı uyardı.

Lübnan Başbakanı: Cumhurbaşkanı biran önce seçilmezse bunun bedelini halk ödeyecek

Lübnan'da Cumhurbaşkanı Mişel Avn'ın görev süresi 31 Ekim 2022'de sona ermişti. Ülkedeki meclis, Avn'ın yerine henüz yeni bir isim seçememişken düzenlenen 11 oturumdan da herhangi bir sonuç elde edilemedi.

Lübnan Başbakanı Necib Mikati, ülkenin sorunlarının çözümü için cumhurbaşkanının seçilmesinin hayati önem taşıdığını vurgulayarak aksi bir durumda bu durumun sorumlusunun siyasi partiler olsa da bedelini halkın ödeyeceğini söyledi.

Lübnan resmi ajansının yaptığı habere göre Mikati, Meclis Başkanı Nebih Berri'yi başkent Beyrut'taki makamında ziyaret ederek "Görüşler üzerindeki hemfikirdik. Durumun, ülkeyi kurtarmak için hızlı bir acil operasyonu gerektirdiğini vurguladık. Cumhurbaşkanının yokluğu nedeniyle hükümet görevini yerine getiremiyor ve Meclis de atıl durumda" ifadelerini kullandı.

"Cumhurbaşkanının seçilmesi elzemdir ve çözümdür." ifadesini kullanan Mikati, "Önümüzde üç seçenek var: IMF ile anlaşmak, birbirimizle uzlaşmak ya da tamamen anlaşmamak." diye konuştu.

Başta Hristiyan partiler olmak üzere her partinin kendi adayını öne sürmesi nedeniyle ülkedeki siyasi taraflar arasındaki çekişme devam ediyor.

CUMHURBAŞKANI OLMAYINCA KARAR DA ALINAMIYOR
Ekonomik krizle boğuşan Lübnan'da, yeni Cumhurbaşkanı seçilemediği için yeni hükümet de teşkil edilemiyor.

Bu nedenle geçici hükümet, istisnai durumlar dışında Bakanlar Kurulu toplantısı düzenleyemiyor ve ülkenin sorunlarını çözebilmek için herhangi bir karar alamıyor.

Lübnan Anayasası'na göre Cumhurbaşkanı Maruni Hristiyan, Başbakan Sünni ve Meclis Başkanı ise Şiilerden seçiliyor.

DSÖ kolera salgını konusunda uyardı! Sevgilisinden ayrılanlara hükümet desteği! İngiltere Merkez Bankası politika faizini 25 baz puan artırarak yüzde 4,25’e yükseltti Trump'ı yaka paça tutukladılar!