AK Parti-CHP koalisyonu görür müyüz?

Çağlar Cilara yazdı...

Çağlar Cilara

Çağlar Cilara

Türkiye yeni anayasa ile birlikte yönetim sistemi üzerinden yoğun bir tartışma yaşayacak.

AK Parti ve CHP'nin şimdilik üzerinde uzlaştığı tek bir konu var. O da yüzde 50 artı 1 sisteminin kaldırılması...

Hem AK Parti hem de CHP, yüzde 50 artı 1 barajının kendilerini küçük partilerle işbirliğine zorladığından şikayetçi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan 18 Kasım 2023 tarihinde Almanya ziyareti sonrası uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlarken, "Mevcutta 50 artı 1 mecburiyeti partileri yanlış yollara sevk ediyor. Kimin eli, kimin cebinde belli değil" demişti.

Kemal Kılıçdaroğlu'nun Zafer Partisi ile yaptığı protokol, AK Parti'nin DSP'yi de içine alan ittifakı, yüzde 1 oyu olmamasına milletvekili pazarlığı yapan küçük partiler sistemin kilit aktörleri haline geldiler.

Toplumda karşılığı olmayan partileri siyasetin merkezine taşıyan yüzde 50 artı 1 mecburiyeti özellikle AK Parti ve CHP'yi rahatsız ediyor.

Ankara'da çok sayıda siyasetçinin aklında parti kurup ittifak masalarında olma hayalleri dolaşıyor. Alacakları oyun bir önemi yok çünkü sistem, üçe beşe bakmıyor...

*

Bu arada CHP kadrolarında, cumhurbaşkanına verilen yetkilerin Ekrem İmamoğlu'nun eline geçme ihtimalinden çekinenler var.

Ekol TV'de katıldığı yayında söylemiştim;

Hem Özgür Özel hem de CHP içindeki bazı aktörler mevcut güçlü yetkileri İmamoğlu'nun kullanmasını istemeyebilir.

Çünkü o yetkileri eline geçiren bir cumhurbaşkanı, partisinin de doğal liderine dönüşür, genel başkanlık makamı cumhurbaşkanının sekreteri pozisyonuna düşer.

Bunu bilgiye dayalı olarak söylemiyorum ancak CHP'nin havasını teneffüs ettiğimde bu rahatsızlığı net bir şekilde görüyorum.

CHP içinde, AK Parti'den daha çok İmamoğlu korkusu taşıyanlar var...

Bu arada parti içi tartışmaların kendisine zarar verdiğinin farkında olan İmamoğlu ise ikinci başkanlık döneminde belediyecilik hizmetleriyle ön plana çıkmak istiyor.