Edirne tava ciğeri yetim kaldı

Türkiye, Edirne'ye tava ciğer yemeye gidiyorsa Bahri Dinar sayesindedir.

Bahadır Çolak

Bahadır Çolak

Popstar Alaturka programının Türkiye'yi kasıp kavurduğu zamanlarda yarışmacılardan birinin Edirneli olması sayesinde tava ciğer televizyon ekranlarında yerini alıyordu.

O dönem Niyazi Usta ciğeri pişirmiş Bahri Bey ise Bülent Ersoy'a ikram etmişti. Bülent Ersoy'un "bebek poposu gibi" yorumu ise olay olmuştu.

İşte orada ciğeri servis eden Bahri Dinar, geçtiğimiz gün hayatını kaybetti. Bir Edirneli olarak Edirne'de 4 yıl yaşamış biri olarak bu yazı da Bahri Agama bir vefa borcu.

Bahri Aga, ciğer ustası değil aslında bir garson. Uzun yıllar Türkiye'nin saygın gazinolarında garsonluk, şef garsonluk yapmış biri.

Bahri Aga, usta değil ama ciğeri tanıtmak için gecesine gündüzüne kattı. Bir dernek kurulmasına vesile olup Edirne tava ciğerine standart getirdi.

Edirne Bando Ciğer Festivali düzenlenmesine ön ayak olup Edirne turizmine katkı sağladı.

Selimiye Camii'nin yanındaki mekanına kim gelirse gelsin güler yüzüyle karşıladı. Hoş sohbetiyle uğurladı.

İnsanların Edirne'den güzel hatıralarla ayrılmasını istedi. Ulusal basından uluslararası basından kim gittiyse herkese bıkmadan usanmadan eğlenerek Edirne tava ciğerini “Kehribar gibi sarı, kelebek kadar hafif” sözleriyle anlattı.

Beyazıt Sansı'nın yazdığı Ciğer Marşı'nı Edirne'nin güzel müzisyenleriyle birlikte söyledi gelenlere, hem damakta hem kulakta tat bıraktı. Neydi Ciğer Marşı'nın nakaratı hatırlayalım:

TAVASI VAR CİĞERİ VAR
YANINDA DA BİBERİ VAR
A BE GÜZEL EDİRNEM
SENDE DAHA NELERİ VAR

Bahri Aga, önceki haftalarda bir kardeşini toprağa verdi. Geçtiğimiz Perşembe günü ise bir diğer kardeşini. Herhangi bir sağlık problemi yoktu ama kalbi üst üste gelen bu acılara daha fazla dayanamadı ve Cuma günü sabaha karşı uykusunda kalp krizi geçirip vefat etti.

Bahri Agamla tanışmama vesile olan dostum Egemen'i aradığımda sesindeki üzüntü beni kahretti. Egemen, Recep ne zaman Bahri Dinar'ın dükkanına gitsem Bahri Agayla birlikte beni el üstünde tutup ağırladılar.

Burada mesele ben değilim ama Edirne.

İstanbul'a bu kadar yakın olup turizm konusunda birçok kentten geride olan Edirne'nin gastro turizminin artmasında en büyük etkenlerden biri Bahri Dinar.

Yerli turistlerin sadece ecdad yadigarı muhteşem eserlerini görmek için değil de lezzet turu için Edirne'ye gitmesinin en büyük etkenlerinden biri Bahri Dinar. 

Ciğer denilince sadece mangalda pişen kuzu ciğeri değil de tavada ayçiçek yağında pişen ve hem hafif hem de insanları rahatsız etmeyen kokmayan muhteşem bir lezzetin de var olduğunu bilinmesini sağlayan biri Bahri Dinar. 

Her gün gömleğini giyip kravatını takıp önlüğüyle gelen misafirlerine Edirne tava ciğerini anlatıp bir kez daha Edirne'ye gelmelerini sağlatan biri Bahri Dinar. 

 Edirne'deki tüm ciğerciler Bahri Dinar'a minnet duymalı. Bayramlarda, Kırkpınar zamanlarında ciğer satış rekorları kırılıyorsa yerli turistler Edirne'ye ciğer yemeye akın ediyorsa hiç şüphesiz Bahri Dinar'ın payı büyük.

Edirne Belediyesi'ne naçizane tavsiyem kentte Bahri Dinar'ın adı bir şekilde yaşatılmalı.