Türkiye'nin Ata sporu: Kadın Voleyboludur! Net!

Güreş, cirit atma, okçuluk ve futbol mu ata sporumuz? Güldürmeyin beni.

Bahadır Çolak

Bahadır Çolak

Bu satırları FIVB Kadınlar Dünya Kulüpler Şampiyonası finalinde Türk derbisini izledikten sonra kaleme alıyorum.

O alışılmış kalıpları yıkın.

Neymiş efendim? Türkiye'nin ata sporu güreşmiş. Çok başarılı güreşçilerimiz var. Hepsine saygı duyuyorum.

Okçuluk da Mete Gazoz olmasa kimsenin okçuluğu bileceği yoktu.

Cirit atmada ise ben sadece Fatih Avan ismini hatırlıyorum.

Türk futbolu mu? Gayya kuyusu. 

...

Gelelim voleybola... Türk kadını Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılında yazın şov yaptı. Milli takımlar kategorisinde ne kadar kupa varsa ne kadar altın madalya varsa hepsini aldı.

Kulüp takımlarımız; Vakıfbank, Eczacıbaşı, Fenerbahçe zaten yapılan yatırımlarla tüm dünyada adlarından söz ettiriyorlar.

Türkiye Voleybol Ligi, voleybolu bilmeyenler için şöyle anlatayım. Futboldaki İngiltere Premier Lig gibi. Dünyanın en iyi voleybolcularının tercihi Türkiye oluyor.

Vakıfbank ile Eczacıbaşı arasında oynanan derbiler futboldaki El Clasico gibi.

Kadın voleybolcularımızda gram hamaset yok. Sadece sahaya çıkıp işlerini yapıyorlar. Başka bir şeyle ilgilenmiyorlar.

Yazın izlediniz mi bilmiyorum. Hepsi İngilizce'yi Türkçe kadar akıcı konuşuyorlar. Hemen hemen hepsi bir üniversitede okuyor veya lisans mezunu.

Hepsi voleybol sahasını bir sahne olarak görüyor ve en şık halleriyle orada yer alıyorlar. (Aramızda falan kalmasın hepsi çok güzel ve çok komikler)

...

FIVB, 2024 yılında Milletler Ligi'nin ilk ayağının Türkiye'de oynanmasına karar verdi. Nasıl vermesin ki? Geçtiğimiz yaz yapılan turnuvalar Türkiye'nin her yerinde dev ekranlarda izlendi. Salonlar, tıklım tıklım dolu.

Türkiye Voleybol Federasyonu Başkanı Mehmet Akif Üstündağ'ın vizyonu Türk voleybolunu bambaşka bir seviyeye taşıdı ve bir kültür oluşturdu.

...

Kadın Voleybol Takımı Kaptanı Eda Erdem'in profesyonelliği herkese örnek olmalı. Erdem, hiçbir gazeteciyle kavga etmez, polemiğe girmez. Fenerbahçe'nin kaptanı da olmasına rağmen her takım taraftarı ona hayran. Çünkü Kaptan sadece işini yapar. Kızların ablası, Türkiye'nin lideri o. Boşuna demiyor Fenerbahçe taraftarı onun için

Ne kaptanlar geldi
Ne kaptanlar geçti
İnan hiçbirisi
Böyle sevilmedi

...

Gelelim bugüne Vakıfbank ile Eczacıbaşı Dynavit FIVB Dünya Kulüpler Şampiyonası'nda karşı karşıya geldi. Muhteşem bir mücadele sonunda Eczacıbaşı 3-2'lik skorla Dünya Şampiyonu oldu.

Vakıfbank, bu kupayı 2013, 2017, 2018, 2021 yıllarında olmak üzere 4 kez kazandı. Eczacıbaşı Dynavit ise 2015 ve 2016 yıllarının ardından bu yıl da kazanarak kupa sayısını 3'e çıkardı.

....

Neden "Türkiye'nin ata sporu kadın voleyboludur" yazdım? Ortada mutlak başarı ve ilgi var. Türk futbolu gibi balon değil, Türk kadın voleybolu. Kendilerini dev aynalarında görmüyorlar. Artarak tekrar eden bir başarı var. O yüzden kitleleri kontrol etmek için futbola hakim olmak isteyenlere inat: TÜRKİYE'NİN ATA SPORU KADIN VOLEYBOLUDUR!