Gazeteci olmak isteyenler Anadolu Ajansı'nın bu eserlerine sahip olmalı

Bahadır Çolak yazdı...

Bahadır Çolak

Bahadır Çolak

"Gazeteci olmak istiyorum ne yapmalıyım? Gazeteci olmak için özellikle neleri takip etmeliyim? İyi bir editör nasıl olurum?" gibi soruları iletişim fakültelerinde okuyan arkadaşlarımdan ara ara alıyorum. Geçen gün edindiğim ve incelediğim kitaplardan sonra onlara yönelik ve bir hak teslimi için bu yazıyı kaleme almak istedim.

Oğuz Haksever'in NTV'de sunduğu 'İşte İnsan' programı vardı, hatırlayanlar illa ki çıkacaktır. O programın sonlarında "O An" başlığı altında o günün, haftanın öne çıkan fotoğrafları ekrana gelirdi. Haksever'in öykü anlatıcılığı ve muhteşem seslendirmesine A.r. Rahman'ın Mumbai Theme Tune melodileri eşlik ediyordu. Daha sonra NTV Yayınları oradaki fotoğraflardan bir seçki yaptı ve "O An" adıyla kitaplaştırdı. Ben de iki farklı kitap da var.


NTV Yayınları'ndan çıkan
NTV Yayınları'ndan çıkan "O An" kitapları

Bunu neden anlattım?

"O An"ları izlerken ben henüz ilkokulun son sınıflarında veya lisedeydim. Gazeteci olmak istiyordum ancak benim için bu mesleği daha da cezbedici hale getirecek, vitrin olacak örnek NTV, Oğuz Haksever, O An ve o kitaplar olmuştu.

Selçuk Bayraktar, SİHA'lar, TEKNOFEST nasıl ki günümüzde Türk gençliğinin hayalleri için imrenerek baktığı vitrin oluyorsa, bende de o dönemlerde gazetecilik mesleği için fotoğraf, o karelerin hikayesi, ciltli kitaplarda yapılan sunumlar imrenerek baktığım, içinde olmak istediğim vitrinlerdi.

Aradan zaman geçti, ben İstanbul Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nü kazandım. 2010'dan bugüne önce öğrenci olarak sonraları meslekten biri olarak ders kitaplarını, basın kuruluşlarının çıkardığı dergileri, kitapları ilgiyle aldım inceledim. Hem bir okuyucu olarak hem de rakip meslektaşlarım ne yapmış diye.

Çok uzatmayayım.

Anadolu Ajansı, yaşça Türkiye Cumhuriyeti'nden bile büyük olan, Kurtuluş Savaşı'ndan bu yana bağımsızlık mücadelesini aktarmak için var gücüyle çalışan bir kurum. Her seçim dönemi adı kötü anılsa bile orada çalışan birçok meslektaşım canla başla mesai harcıyor ve onlara haksızlık yapılıyor. 

İşte o Anadolu Ajansı, 2023'ün sonlarında birbirinden güzel eserlere imza attı. Yazımın başında sıraladığım sorulara cevap arayan arkadaşlarıma tavsiyem, o kitapları almaları ve kütüphanelerinde onlara yer ayırmaları...

Teknoloji bu kadar gelişmişken neden kocaman ciltli kitaplara para verelim?

Üniversitede bir hocam demişti:

Kağıtta bulunan selülozun zihin etkisinde olumlu etkisi var.

Sadece bu da değil. Anadolu Ajansı'nın aşağıda yer vereceğim eserlerin hepsi koleksiyonluk. Ajans, internetin sonsuz derinliklerinde belki de kaybolup gidecek görselleri kuşe kağıda basıp toplamış.

Fotoğraf nedir? Haber fotoğrafı nedir? Uluslararası arenada kaliteli iş yapmak nedir? Hepsine cevap vermiş.

Benim incelediğim ve sizlere de tavsiye ettiğim Anadolu Ajansı Yayınları'ndan çıkan eserler.


Anadolu Ajansı Yıllık 2023
Anadolu Ajansı / Yıllık 2023

YILLIK 2023

Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılının kutlandığı bu yıl da yaşanan olayları gün gün işleyen yıllık (almanak) Asrın Felaketi'nden çarpıcı görüntüleri, seçimleri, savunma sanayii alanında yaşanan gelişmeleri ve dünyada olan biteni sayfalarına taşıyor.

Anadolu Ajansı Yıllık 1923
Anadolu Ajansı / Yıllık 1923

YILLIK 1923

Bunun bir benzerini haberet.com'da yaptık. Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşuna giden son 5 günde yaşananları o zaman dilinden okuyucularımıza aktardık. İşte o yıllarda da var olan Anadolu Ajansı, arşivlerinden belgelerle 1923 yılı başından Cumhuriyet'in ilanına giden süreçte gün gün yaşanan olaylara sayfalarında yer vermiş.


Anadolu Ajansı / Cumhuriyet'in Büyük Projeleri
Anadolu Ajansı / Cumhuriyet'in Büyük Projeleri

CUMHURİYET'İN BÜYÜK PROJELERİ

100 yıllık Türkiye Cumhuriyeti'nin tarihine altın harflerle yazılan birçok farklı alandaki proje büyük ve kaliteli görsellerle açıklayıcı bir dille okuyuculara sunulmuş.


Anadolu Ajansı / Kanıt
Anadolu Ajansı / Kanıt

KANIT

Bu eseri sona bıraktım. İsrail'in Gazze'de uyguladığı soykırıma en çıplak haliyle sayfalarında yer veriyor. Kitabı aldığınızda cilt kısmında sizi bir kuşak karşılıyor ve fotoğrafların rahatsız edici olabileceğine dikkat çekiyor. Çünkü bu eser uluslararası hukuk kuruluşları tarafından mahkemelere kanıt olarak sunulan fotoğraflar. Bu bile Anadolu Ajansı'nın ne denli etkili olduğunu gösteriyor.


Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı, Genel Müdür Serdar Karagöz
Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı, Genel Müdür Serdar Karagöz

TEŞEKKÜR

Fotoğrafları çeken, metinleri yazan, editörlüğünü yapan, matbaada basan, taşıyan herkese sonsuz teşekkürler.

Bir teşekkür de Anadolu Ajansı'nın Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Serdar Karagöz'e. Hem 103 yıllık bu çınara kattığı vizyon nedeniyle hem de sektörden gelen bir yönetici olarak Anadolu Ajansı çalışanlarına kazandırdığı imkanlar nedeniyle.

Kaynak: haberet.com