Koyunun olmadığı yerde keçiye Abdurrahman Çelebi derler

Çok kısa bir yazı.

Bahadır Çolak

Bahadır Çolak

Bir söz ve evveliyatı...

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü zamanları.

Bizden yaşça büyük, ikinci üniversitesini okuyan Uğur Hoca'yla her zamanki gibi futbol muhabbetindeyiz ve yine futbolcuları doğruyoruz. Twitter, şimdikilerde olduğu gibi linç duvarı değil. Biz kendi aramızda linç ediyoruz futbolcuları elbette işin goygoyu ön planda.

Uğur Hoca her zamanki gibi amansızca Arda Turan'ı eleştiriyor. Şimdilerde ne düşünüyor bilmiyorum ama düşüncesinin pek değiştiğini sanmıyorum.

Ben Arda Turan'ı överken Uğur Hoca patlattı bombayı: Koyunun olmadığı yerde keçiye Abdurrahman Çelebi derler.

Far görmüş tavşan gibi kaldım bastım kahkahayı.

O gün bugündür kullanırım: Koyunun olmadığı yerde keçiye Abdurrahman Çelebi derler.

Peki kim bu Abdurrahman Çelebi?

O gün bu gündür kullanırım bu sözü. Anlamına da açar bakarım. Yazı yazmaya niyetlenince ufak bir araştırma yaptım. Aynen aktarıyorum: 

Abdurrahman Çelebi olarak kimden bahsedildiği çok açık değil. Ancak önemli din büyüklerinden bazılarının adlarının Abdurrahman olması bu atasözünün ortaya çıkmasında etkili olmuş olmalıdır. 15. yy'da Fatih Sultan Mehmet devrinde yaşamış tasavvuf büyüklerinden birinin, ondan daha sonra İstanbul kadılığı ve müderrislik yapan bir zatın, Beyazıd-i Bestami Külliyesi'nde kabri bulunan kişilerden birinin adının da Abdurrahman Çelebi olduğu görülüyor. Bu ismin olgun, dindar, üstün insanlar için ortak bir kullanım kazandığı anlaşılmaktadır.

 Etrafta koyun olsa da olmasa da Abdurrahman Çelebi olmamak dileğiyle...