14 Mayıs seçimlerinden sonra sandıkta gözlemci olmak isteyenlerin sayısı 3 kat arttı

14 Mayıs tarihinde yapılan seçimlerin ikinci turu 28 Mayıs Pazar günü gerçekleştirilecek. 14 Mayıs seçimlerinde Oy ve Ötesi Derneği'ne yapılan sandık görevlisi başvuru sayısı 72 bin iken bu seçimlerde sandıkta görevli olmak için başvuranların sayısı 200 bini geçti. Böylelikle sayı 3 kat arttı.

14 Mayıs seçimlerinden sonra sandıkta gözlemci olmak isteyenlerin sayısı 3 kat arttı

14 Mayıs Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde adayların yeterli oy oranlarına ulaşamaması neticesinde seçim ikinci tura kaldı. İkinci tur seçimlerin yapılacağı tarih ise 28 Mayıs olarak belirlendi.

Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu 28 Mayıs tarihinde gerçekleştirilecek olan seçimlerde sandık güvenliğinin önemine dikkat çekti. 

14 Mayıs seçimlerinden sonra sandıkta gözlemci olmak isteyenlerin sayısı 3 kat arttı - Resim : 1Sandık güvenliği ile ilgili peş peşe açıklamalarda bulunan ve bu konuyla alakalı büyük bir çalışma içerisinde olduklarını her fırsatta dile getiren Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayı ve CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda "Millet İttifakı olarak 85 milyona bereket, huzur ve zenginlik sağlamak için geliyoruz. Değerli halkımızın sandık güvenliğini sağlamak için görev alacağına ve değerli oylarının korunmasına özen göstereceğine güvenim tam" dedi.

14 Mayıs seçimlerinden sonra sandıkta gözlemci olmak isteyenlerin sayısı 3 kat arttı - Resim : 2Kılıçdaroğlu, yaptığı paylaşımında “14 Mayıs’ta gerçekleşecek seçimlerde her bir oy çok değerli. Halkın iradesinin sandığa güvenli ve şeffaf bir biçimde yansıması için herkesi Türkiye Gönüllüleri’ne katılmaya davet ediyorum” ifadelerini kullanarak vatandaşları sandık güvenliği için gönüllü olmaya davet etmişti. 

Tüm bu açıklamalar sonrası sandık güvenliği kapsamında, Oy ve Ötesi Derneği'ne yapılan başvurular 3 kat arttı. 

Milliyet gazetesinden Gülden Gelbal'ın haberine göre, 14 Mayıs’ta ülke genelinde 72 bin sandık gözlemcisi gönüllünün yer aldığını açıklayan dernek yetkilileri, kişilerin eğitim almadan sandık başında fayda sağlamalarının mümkün olmayacağını ve her gönüllünün mutlaka çevrimiçi ya da yüz yüze gözlemcilik eğitimi almış olması gerektiğini kaydetti.

28 Mayıs seçimlerinde sandık başında görev almak isteyen gönüllü başvurusunun, bir önceki seçimlere oranla 3 kat arttığı bildirildi. Sayının 200 bini aştığı belirtildi.

PEKİ, HERKES SANDIK GÖZLEMCİSİ OLABİLİR Mİ?
Dernek yetkililerinin verdiği bilgiye göre, 18 yaşını doldurmuş ve seçme hakkına sahip her Türk vatandaşı, Oy ve Ötesi Derneği gibi bu alanda faaliyet gösteren platformlara ya da partilere başvurarak sandık gözlemcisi olabiliyor. Sandıkta gözlemci olmak isteyenlerin mutlaka eğitim alması gerektiğini ifade eden dernek yetkilileri, eğitimlerin online veya yüz yüze alınabildiğini ve eğitimlerin her vatandaşın katılımına açık, bir ön kayıt ihtiyacı olmadan verildiğini belirtti.

Derneğin eğitimlerine ilişkin de şu açıklama yapıldı:

“Eğitimlerde seçim gününün akışı, yasal dayanaklar ve seçim günü için derlenen barışçıl davranış tavsiyeleri. Gönüllülerimizin gün sonunda ilan edilen sandık sonuç tutanaklarını fotoğraflayarak sistemimize yüklemeleriyle anında oluşan veriler ise talep eden tüm siyasi partilerle paylaşıyoruz... Bununla birlikte her seçmenin sayımları izleme hakkı var.”
Kemal Kılıçdaroğlu CHP
Erdoğan'dan 28 Mayıs mesajı " Rekor bir oyla tamamlayacağız" Kilit isim Sinan Oğan kimi destekleyecek? Kararını açıklayacağı saat belli oldu AK Parti'nin oyları neden düştü? Binali Yıldırım'dan ilginç benzetme