Reuters, hükümet yetkilileriyle görüştü: Eski Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'e ekonomi görevi

Seçime günler kala AK Parti, seçim beyannamesi için çalışmalarını hızlandırdı. Kulislerde AK Parti'nin milletvekili aday listesine sürpriz isimler alacağı konuşulurken kabinenin de aynı kalıp kalmayacağı merak ediliyor. Son olarak Reuters, AK Partili Hükümet yetkilileri ile yaptığı görüşmede AK Parti'nin seçim beyannamesinde mevcut ekonomi politikalarından geri adım atmaya hazırlandığını, bu kapsamda Mehmet Şimşek'in ismini öne çıkarttıklarını yazdı.

Reuters, hükümet yetkilileriyle görüştü: Eski Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'e ekonomi görevi

AK Parti kulislerinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, kamuoyunun yakından tanıdığı ve güvendiği sürpriz isimleri milletvekili aday listesine alacağı, bu isimler arasında eski AK Partili milletvekilleri ile eski bakanların da yer alacağı konuşuluyordu. AK Parti'nin seçimin kazanılması durumunda bakanlık görevlendirmelerinde değişiklik yapıp yapmayacağı da merak ediliyor. 

Geçtiğimiz günlerde ekonomi yönetiminin başına eski Başbakan yardımcısı Mehmet Şimşek'in geçeceği öne sürülmüştü. Kulislerde Şimşek için milletvekili olacağı da konuşuluyor ancak ekonomi yönetimi daha çok ön plana çıkıyor.

Konu, son olarak Reuters tarafından kaleme alındı. Reuters, AK Partili dört hükümet yetkilisiyle görüşerek seçim beyannamesinde, serbest piyasa koşullarına aykırı olduğu için bazı alanlarda yabancı yatırımların neredeyse sıfıra inmesine neden olan mevcut ekonomi politikalarına ve Türkiye Ekonomi Modeline “yer verilmediğine” dikkat çekiyor.

Konu hakkında resmi beyan vermeye izinleri olmadıkları için isimlerini vermeyen kaynaklar seçim beyannamesinin ekonomi bölümünde “serbest piyasa ekonomi kuralları, dünya ekonomisine paralel uygulamalar gibi çeşitli öncelikler” yer aldığına dikkat çekiyorlar.

"AK PARTİ ÖZÜNE DÖNÜYOR"
Bir hükümet yetkilisi, “Seçim beyannamesine dair çalışmalar son aşamaya geldi… Ekonomi tarafından AK Parti’nin 2002 yılı seçim beyannamesinde yer alan ekonomideki yaklaşım çok benzer şekilde yer alıyor. Yani AK Parti bir nevi çıkışındaki döneme, özüne dönüyor. Piyasa dışı uygulamalara dair hiçbir işaret beyannamede yok” dedi.

"TÜRKİYE EKONOMİ MODELİNE HİÇBİR ATIF YOK"
Erdoğan’ın beyanname üzerinde son çalışmaları yaptığına dikkat çeken AK Parti’li üst düzey bir yetkili, “Seçim beyannamesi son dönemde uygulanan Yeni Türkiye Ekonomi Modeli’ne hiçbir atıfta bulunmuyor. Tamamen eski AK Parti’nin savunduğu ilkeler enflasyonla mücadele, kamuda hesap verilebilirlik, ihalelerde şeffaflık gibi çeşitli vurgular var” dedi.

MEHMET ŞİMŞEK’İN DÖNÜŞÜ
Başka bir kaynak ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ekonomideki sıkıntılı dönemi Mehmet Şimşek ile aşma düşüncesinde olduğunu söyleyerek şunları kaydetti:
"Şimşek şu anda bazı büyük uluslararası şirket ve fonlarda çeşitli görevlerde bulunuyor. Bir kez geldi, 11 yıl bakanlık yaptı, yeniden yapar mı bilmem? Ancak diyelim ki, AK Parti kadrolarına döndü, eminim çok ciddi sözler alacaktır… Diyebilirim ki, bürokraside üst düzey herkesin değişmesi demektir bu."

Reuters, hükümet yetkilileriyle görüştü: Eski Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'e ekonomi görevi - Resim : 1

ŞİMŞEK'İN POLİTİKALARINA UYGUN BİR BEYANNAME
Bir üst düzey yetkili de, “Cumhurbaşkanı ekonomide yeniden Şimşek ile çalışmak istiyor. Onun da politikalarına uygun bir beyanname yazılıyor. Taslak net şekilde, onun da itiraz etmeyeceği şekilde yazılmış durumda. Onun bakan olduğu dönemki ekonomi politikaları taslak beyannamede net olarak yazıyor. Ekonominin yönetiminde onun olmasının getireceği birçok avantaj sıralayabiliriz. Bu konuda (görüşme için) yakın zamanda bir hamle olacaktır” diye konuştu.

Reuters, hükümet yetkilileriyle görüştü: Eski Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'e ekonomi görevi - Resim : 2

Öte yandan Mehmet Şimşek'in adı Cumhurbaşkanı yardımcılığı görevin için de konuşuluyor.

Milletvekili adaylığı için istifa sürecinde sona gelindi Kılıçdaroğlu iki partiden daha destek isteyecek Adres beyanı uyarısı: Son gün 17 Mart Emek ve Özgürlük İttifakı’ndan seçime ittifak olarak girme kararı