ABD uçak gemisini neden geri çekti?

Cuma Obuz yazdı...

ABD, 7 Ekim’de başlayan olayların ardından Gazze’ye bir uçak gemisi göndermişti. O dönem bu olay çok konuşulmuştu ama yeterince anlaşılmamıştı. Çünkü ABD’nin bölgede uçak gemisini ne için konuşlandırdığı üzerine türlü türlü teoriler geliştirilmişti.

Mesela ABD’nin Gazze’yi tam olarak yok etme planı çerçevesinde İsrail’e destek olmak için gemiyi bölgeye gönderdiği konuşulmuştu. ABD Dışişleri Bakanı’nın yaptığı “Bir Yahudi olarak buradayım” açıklamaları da bu teoriyi güçlendiriyordu. Yine ABD’nin bölgede Araplarla birlikte tatbikat yapacağını ilan eden Çin’e karşı bu hamleyi yaptığı da önemli teoriler arasında yer alıyordu.

Kime mesajdı, kime karşıydı tam olarak bilemesek de ABD donanmasından bir yetkilinin gemiyi "dünyanın en uyarlanabilir ve ölümcül savaş platformu" olarak tanımlaması olayın ne kadar büyük çaplı planlandığını gösteriyor. Nitekim USS Gerald R. Ford isimli bu gemi 2023 yılının Mayıs ayında ABD’den bölgeye doğru hareket etmişti. Yani plan çok önceden belliydi. Belki çıkış amacı farklıydı ama 7 Ekim ile birlikte son halini almıştı.

Şimdi ise gelinen sürecin sonunda ABD kamuoyunun en ölümcül gemi diye bildiği USS Gerald R. Ford geri çekiliyor. Neden geri çekildiği üzerine ABD medyasında da tam olarak bir görüş birliği söz konusu değil. Fakat İsrail’in saldırıları, katliamları uzadıkça ve Hamas’a karşı net bir zafer alamayınca zaten ABD’den gelen açıklamalar da değişmişti. Bu hamle de bunun son basamağı bana göre.

Savaş gemisinin geri çekilmesi ile ilgili bilinen tek açıklama CNN International kaynağında yer alan ve ABD 6. Filosu’ndan yapılan “Küresel kuvvet gereksinimlerini yeniden değerlendirmek üzere” ifadesi. Yani ABD, bölgede bu denli yüksek bir askeri varlık göstermenin doğru olup olmadığını kendi içinde tartışıyor. Bu da bölgede İsrail’in başarısız olduğunu ve Hamas’ın sergilediği direnişin sonuç verdiğini bize gösteriyor.

Netanyahu’nun iktidarı için bel bağladığı yargı reformunun iptal edilmesi, ABD’nin bir aydan fazladır kullandığı “İki devletli çözüm” açıklamaları ve dünya kamuoyunun olanca manipülasyona rağmen İsrail’in karşısında sergilediği tavır da Hamas’ın direnişinin sonuç verdiğini gösteriyor.

Bundan sonra Gazze için ateşkesin yolunun gözüktüğünü ve İsrail’i çok daha sıkıntılı günler beklediğini söylemek mümkün. Netanyahu hükümeti miadını doldurdu. Yakında İsrail’de bir hükümet değişikliği ve Netanyahu için yargılanma yolunun da açıldığını söyleyebiliriz. Tabi yaklaşan ABD seçimlerini de unutmamak gerekir. Biden hükümetinin de seçimlerde ciddi bir yenilgi alacağını düşünüyorum.

ABD Gazze Filistin İsrail