Netanyahu Araplara ayar verdi, Türkiye'den ayar yedi

"Gazze'de yaşananların sonucu ne olacak bilinmez ama tarih, Netanyahu'nun Araplara ayar çekmesini de Erdoğan'dan yediği ayarı da yazacak."

Yaklaşık 40 gündür Gazze'yi bombalayan İsrail'in başbakanı bebek katili Netanyahu, geçtiğimiz günlerde Orta Doğu'daki Müslüman ülkelerin acınası halini ortaya koyan bir cümle kullandı.

"Arap liderlerine söylüyorum. Eğer iktidarınızı ve çıkarınızı korumak istiyorsanız, yapabileceğiniz tek şey var. O da sesinizi kesmek."

Bu açıklamanın neredeyse iki yüz yıllık bir geçmişi var. Çünkü Orta Doğu'da bu zamana kadar gelen tüm iktidarlar adına batı dediğimiz İngiliz, Amerikan devşirmeleri olmuştur. İsrail ise bu durumun ana sebebi olarak Orta Doğu'da jandarma görevi üstlenen bir devlet. Tabi bunun verdiği bir şımarıklık ile her yere saldıran ve ABD başta olmak üzere kendisine kol kanat geren batıdan istek üstüne istekte bulunan bir yapı İsrail. Netanyahu'nun açıklamaları tam olarak bu analizin yansıması.


Netanyahu Araplara ayar verdi, Türkiye'den ayar yedi - Resim : 1

Gelelim Araplara; 'Netanyahu haklı' diyeceğim hiç aklıma gelmezdi ama Arap şeyhleri veya kralları iktidarlarını halklarına veya kendi güçlerine borçlu değil. Neredeyse tamamı birer hanedanlık ve kendilerini iktidar eden güç, dün İngilizler bugün ise Amerika. Bu açıdan eğer Araplar iktidar kaygısı güdüyorsa tıpkı Netanyahu'nun dediği gibi susacaklar. Nitekim İsrail'e yaptırım kararını veto eden iki ülke Suudi Arabistan ve BAE olmuştu.

Netanyahu'nun sözleri bir gerçeği daha gösteriyor bize. Daha önce yazdığım Arapların eksen değiştirmesinin sonucu olarak ilk kez İsrail'e karşı açıklamalar yaptı Araplar. Bu elbette bir aşamadır. Netanyahu'nun bu sözleri, bunun ilerlememesi için yapılmış bir açıklamadır. Yani 'ekseniniz değişse de halen bana ve benim koruyucum olan ABD'ye muhtaçsınız' mesajı bu.

Yine bir diğer konu da Arap hanedanlarının Netanyahu'nun bu tehdidine uygun olan yapısı. Belki de kontrol edilmek için böyle dizayn edildiler. Yani bugün hanedan üyelerinden biri belki de çoktan ABD ve İsrail ile pazarlık yapmıştır bile. Kim bilir çoktan Arap devletleri için darbe planları yapılmıştır.

Son olarak bu durumun tersi bir durumu ortaya koymakta fayda var. Nasıl Netanyahu Araplara parmak salladıysa Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Erdoğan da bebek katiline parmak salladı ve "gidicisin" dedi. Bu açıklama da altı boş, hamasi bir söylem değil elbette. Çünkü Netanyahu'nun uluslararası alanda kredisi neredeyse tükenmek üzere. Ve bir gerçek var ki Türkiye, İsrail'in bölgede en çekindiği güç. Belki bundan 40 yıl öncesine gidersek tıpkı Araplar gibi Türkiye'yi de kontrol edilebilir olarak görüyordu ABD ve İsrail fakat son yıllarda darbe teşebbüsleri, ekonomik krizler ve daha birçok sarsıcı olaya rağmen Türkiye, hiçbir zaman Araplar gibi suspus olmamıştır.

"Gazze'de yaşananların sonucu ne olacak bilinmez ama tarih Netanyahu'nun Araplara ayar çekmesini de Erdoğan'dan yediği ayarı da yazacak."